Gemeente Almere start kattencastratieproject voor minima

25 april 2024

Bij dierenvoedselbank Almere werden vandaag de eerste twee vouchers uitgereikt voor een gratis castratie van katten door wethouder Jesse Luijendijk. Dit is de aftrap van een project om minima in de gemeente Almere de kans te geven gratis hun kat of poes (maximaal 2 per huishouden) te laten castreren of steriliseren.
 

Landelijk project

Op initiatief van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn zijn samenwerkende dierenhulporganisaties (Stichting DierenLot, Dierenbescherming, NFDO en Stichting Zwerfkatten Nederland) en  dierenartsen (verenigd in KNMvD, Evidensia en Anicura) een landelijk project gestart voor het gratis uitvoeren van castraties en sterilisaties van katten bij huishoudens die zijn aangesloten bij de voedselbank of die leven onder of op 120% bijstandsniveau. Deelnemers ontvangen een voucher en met die voucher kunnen ze een afspraak maken bij een van de 12 deelnemende dierenartsenpraktijken.

De gratis castratie-actie wordt mogelijk gemaakt doordat dierenartsen en Dierenasiel Almere tegen kostprijs meedoen, door de belangeloze inzet van de dierenhulporganisaties en doordat de gemeente Almere een belangrijke financiële bijdrage levert om de dierenartskosten te betalen. Minima uit de gemeente Almere kunnen zich aanmelden via de website: www.kattencastratie.nl

 

Zwerfkattenprobleem terugdringen

Een fors percentage van de minima huishoudens heeft katten die niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd. Het geld om de dieren te laten behandelen is gewoonweg niet aanwezig, maar de aanwas van nestjes verwilderde kittens, zwerfkatten en gedumpte of afgestane katten in asielen kan daardoor flink toenemen. Helpen aan de voordeur voorkomt dat niet geholpen katten via de achterdeur naar buiten gaan en zich vermenigvuldigen. De goede samenwerking tussen dierenhulporganisaties, gemeenten en dierenartsen draagt bij aan een verdere ontwikkeling van het castratieproject en uiteindelijk het verminderen van het zwerfkattenprobleem.

Het project in Almere volgt op de pilot die eind vorig jaar in Groningen met groot succes is afgesloten. Uiteindelijk willen we gefaseerd zo’n 100.000 katten van minima gratis laten helpen in heel Nederland. Dat kan alleen met de hulp van lokale, provinciale of landelijke overheid. De gezamenlijke dierenhulporganisaties roepen sowieso alle kattenbezitters in Nederland op om hun kat te laten castreren of te steriliseren om nog meer ongewenste nestjes kittens te voorkomen.

-
JA, ik help dieren in nood!Doneer nu